Gevaar van een vochtige binnenmuur
Een vochtige binnenmuur in jouw woning is niet enkel schadelijk voor jouw muren maar ook niet goed voor jouw gezondheid. Het is heel belangrijk dat je het probleem snel en duurzaam gaat bestrijden. Aqua Protect helpt jou graag om het vocht in jouw binnenmuur te bestrijden maar in de eerste plaats verklaren we hoe belangrijk en schadelijk het is voor jouw gezondheid.
Hoe herken je een vochtige binnenmuur?
Een vochtige binnenmuur heeft een muffe geur, maar als je er een hele dag in zit, ruik je dat helaas niet meer. Wanneer je bezoek over de vloer krijgt, zullen zij dit zeker en vast ruiken (en misschien niets durven zeggen ook). Een bezoek heb je echter niet nodig om dit te herkennen. Er zijn nog andere zichtbare problemen die een vochtige binnenmuur met zich mee brengt. Zo zijn opkrullend behangpapier of schilderwerk dat er donkerder gaat uitzien op bepaalde plekken bekende symptomen. Je plinten kunnen door het vocht ook loskomen en de binnenmuren voelen vochtig aan, ook dit zijn tekenen dat met vochtproblemen kampt in jouw woning.
Vanwaar vochtige binnenmuur?
Het is nu wel duidelijk hoe we het herkennen, maar wat is nu de oorzaak hiervan? De muren absorberen het grondvocht, het vocht stijgt op naar de binnenmuren vanuit de grond en zo ontstaat er een vochtige binnenmuur. Dit komt steeds voor wanneer de waterkering (het membraan dat het vocht tegenhoudt) slecht of niet werd geplaatst.
De lichamelijke gevolgen van een vochtige binnenmuur
De lichamelijke gevolgen van een vochtige binnenmuur zijn vaak niet meteen voelbaar, maar op lange termijn wel schadelijk. We sommen hieronder even kort op welke gevolgen dit vochtprobleem kan hebben op jouw lichaam:
- Allergieën: je kan allergisch worden aan bepaalde stoffen van het bouwmateriaal, huisstofmijt, zilvervisjes etc. in de woning waardoor je last gaat hebben van een verstopte/lopende neus, blijvende hoest of in het algemeen een “chronische” verkoudheid.
- Hooikoorts veroorzaakt door de pollen in de lucht, schimmels en huismijt. Hiervan kan je vermoeid zijn, hoofdpijn en neus-keel-oogirritaties hebben.
- Uitslag, wondjes of eczeem zorgen voor een jeukende geïrriteerde droge huid.
Kortom je hele immuunsysteem kan hieronder gaan lijden. Je hebt minder energie, bent vaker ziek en dit kan zo blijven doorgaan…
Een vochtige binnenmuur behandelen
Verschillende situaties kunnen in je huis voorkomen. Een vochtige binnenmuur in je slaapkamer wil je ongetwijfeld vermijden. Condens, schimmel en vochtige muren in je slaapkamer, maar ook andere ruimtes bevoordelen je gezondheid allerminst. Daarom moet je deze problemen aandachtig opvolgen en oplossen. Hoe je die vochtproblemen het best aanpakt hangt af van de oorzaak. Wat kan je doen?
- Bij opstijgend vocht moet je zorgen dat het water niet langer opgezogen wordt door je muren. De aangewezen oplossing is uitdrogen met behulp van injectie. In samenwerking met Façabelle ontwikkelden we een injectiecrème. Die crème zorgt ervoor dat de drogingstijd van je muren aanzienlijk vermindert. Na amper 3 tot maximaal 6 maanden zijn je muren volledig droog dankzij Aqua Crème.
- Bij doorslaand vocht moet je de buitenkant van de woning aanpakken. De buitenmuren zijn, doorheen de jaren hun waterafstotend karakter kwijtgeraakt. Doordat vocht via de buitenmuur naar de binnenmuur verplaatst, ontstaat er een vochtprobleem binnen. Als gevolg vertonen de binnenmuren vochtige plekken die op termijn kunnen zorgen voor schimmels. Dat kan door een transparante coating (hydrofuge) aan te brengen die vocht afstoot.
- Bij condensatievocht is ventilatie de oplossing. Condens ventileren kan door dagelijks je ramen open te zetten en/of een ventilator te plaatsen in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Let wel op! Deze simpele vorm van ventileren is niet altijd voldoende. De meest efficiënte ventilatie heb je met een mechanisch ventilatiesysteem. Enkel met deze bestrijdingstechniek ga je het gevecht met condens aanslag, geurhinder, schimmelvorming… definitief aan.
Let wel op! Deze behandelingen doe je best NIET zelf. Laat een expert langskomen om je vochtprobleem te analyseren en op te lossen. Aqua Protect biedt je voor het tegengaan van vocht steeds een oplossing op maat aan.
Wat mag je wel zelf doen als behandeling?
Je kan bij condens zelf de ramen openzetten of een (simpele) ventilator plaatsen om je ruimte te ventileren.
Daarnaast kan je in principe het vochtprobleem ook tijdelijk verhelpen door gebruik van vochtwerende verf. Deze verf wordt ook wel primer genoemd. Je kan er vochtkringen mee opbergen en je muur beschermen tegen indringend vocht. Ook bij condensatievocht helpt vochtwerende verf. Toch is dit niet altijd de juiste oplossing. Vaak is het noodzakelijk dat je de onderliggende oorzaak tegengaat. Doe je dat niet, dan zal je regelmatig last blijven hebben van vocht.
Je kan ook zelf de muren bekleden maar doe dit pas als de vochtige muren aangepakt zijn door een professional. Als je je muren bekleedt voor de oorzaak aangepakt is, dan mag je binnenkort al het werk opnieuw doen.
De vicieuze cirkel van vochtige binnenmuren
Laten we eens uit de vicieuze cirkel stappen van deze vochtige binnenmuur en al de gevolgen gaan behandelen of vermijden indien het nog niet voel/zichtbaar is. Wat je het best kan doen om het probleem tegen te gaan is een expert laten langskomen en de specifieke oorzaak laten onderzoeken. Aqua Protect helpt jou hier graag bij, wij laten zelfs een regionaal expert langskomen voor een gratis diagnose. Hierna stelt de expert op basis van zijn bevindingen een vrijblijvende oplossing voor het vochtprobleem. Waar wacht je nog op? Zeg vandaag nog vaarwel tegen jouw vochtige binnenmuur en maak via deze link een afspraak voor een gratis diagnose.
Blijf ook op de hoogte van onze producten en nieuwtjes door ons te volgen op Facebook en Instagram.
Tot blogs!
Diagnose
Heb je ook last van een vochtige binnenmuur?